Do góry

Desery Przepis na:

Piernik owocowy z orzechami w miodzie

Piernik owocowy z orzechami w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Piernik owocowy z orzechami w miodzie"

Składniki

  • 10 dag rodzynek
  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 1 szkl. soku wiśniow
  • masło
  • 1/2 kg jabłek
  • 8 dag cukru
  • miód
  • cytryna
  • 25 dag orzechów
  • kakao
  • po 2 łyżeczki przyprawy do piernika i proszku do pieczenia
  • 25 dag mąki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki i śliwki zalej sokiem wiśniowym. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytn? gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki, włóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier oraz łyżkę miodu, wymieszaj i odstaw na godzinę. Rodzynki i śliwki osącz. Śliwki pokrój w paski.

  2. Połącz jabłka ze śliwkami i rodzynkami. Dodaj 10 dag posiekanych orzechów (np. laskowych) oraz przyprawę do piernika, wymieszaj. Mąkę przesiej razem z łyżeczką kakao i proszkiem do pieczenia. Wsyp do mieszanki owocowo-bakaliowej. Całość starannie wymieszaj.

  3. Formę wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz ok. 65 min w temp. 190 st. W rondelku rozgrzej 5 dag masła. Dodaj 10 dag naturalnego miodu. Ogrzewaj, aż miód zacznie się karmelizować. Wsyp resztę orzechów, wymieszaj. Masą polej ciasto. Piecz razem jeszcze 15 minut.

  4. czas ok. 100 min; porcja – 380 kcal, cena 1,60 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń