Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik porzeczkowy"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7775
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7775
Składniki
Dżem z czarnej porzeczki przełóż do miski. Przesiej do niego mąkę. Dodaj szklankę cukru, a następnie wlej mleko oraz pół szklanki oleju. Ciasto starannie wymieszaj lub zmiksuj.
Jajka wbij w całości do połączonych już składników. Następnie wsyp po łyżeczce mielonego cynamonu, sody oczyszczonej i naturalnego ciemnego kakao. Masę ponownie zmiksuj lub wymieszaj drewnianą łyżką.
Skórkę pomarańczową drobno pokrój. Kilka orzechów włoskich (lub innych) obierz i dość grubo posiekaj. Bakalie dodaj do ciasta (możesz je wcześniej delikatnie obtoczyć w mące).
Podłużną foremkę (tzw. keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nałóż ciasto piernikowe. Piecz około 50 minut w temp. 180 st. Przed podaniem piernik możesz polać miodem i posypać orzechami.
12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety