Do góry

Desery Przepis na:

Piernik przekładany kremem

Piernik przekładany kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Piernik przekładany kremem"

Składniki

  • Na piernik: 1 i 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 i 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanki cukru
  • 20 dag płynnego miodu
  • 1 kostki miękkiej margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. Na krem: 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 17 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 3 dag posiekanych pistacji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaj przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao, wymieszaj. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do miękkiej margaryny wsyp cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj żółtka i miód.

  2. W następnej kolejności stopniowo dodawaj suche oraz śmietanę. Na koniec dodaj pianę z białek, wymieszaj.

  3. Ciasto przelej do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz 50-60 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170°C. Wystudź i przekrój na trzy blaty.

  4. W rondelku zagotuj 3 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszaj z kaszą manną i wlej do wrzącego mleka. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.

  5. Do miski włóż miękki tłuszcz, zmiksuj i stopniowo dodawaj wystudzoną masę z kaszy manny mleka. Odłóż 1-2 łyżki kremu do dekoracji a do pozostałego dodaj posiekane pistacje, wymieszaj łyżką.

  6. Pierwszy blat posmaruj połową kremu z pistacjami. Na to połóż drugi kawałek ciasta i posmaruj pozostałym kremem z pistacjami. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki udekoruj kremem. Wierzch posyp pistacjami. Wstaw do lodówki.

  7. 60 minut. Porcja: 330 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń