Do góry

Desery Przepis na:

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 927

Dodano:

Odsłon: 4062

Najlepszy piernik na świecie. To już ostatni dzwonek, żeby nastawić ciasto. Bardzo polecam. Ja z części ciasta, robię też pierniczki, są przepyszne.

Składniki

  • 500 g. miodu
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 opakowania przyprawy do piernika (po 20 g. każda)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • powidła do przełożenia ok. 1 kg.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 4-6 tygodni przed świętami robimy ciasto.
    Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając.
    Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać.
    Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem
    z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce.
    Teraz czekamy :)

  2. Tydzień przed świętami pieczemy.
    Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło.

    Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki.
    Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień,
    ale możecie to zrobić od razu.

  3. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt.
    Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
    w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.
    Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia.

    Przestudzone blaty przełożyć powidłami.
    Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać.

    Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim.
    Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.

  4. Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować
    polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń