Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy piernik na świecie. To już ostatni dzwonek, żeby nastawić ciasto. Bardzo polecam. Ja z części ciasta, robię też pierniczki, są przepyszne.
4-6 tygodni przed świętami robimy ciasto.
Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając.
Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać.
Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem
z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce.
Teraz czekamy :)
Tydzień przed świętami pieczemy.
Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło.
Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki.
Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień,
ale możecie to zrobić od razu.
Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt.
Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.
Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzone blaty przełożyć powidłami.
Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać.
Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim.
Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.
Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować
polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.
Piernik bardzo aromatyczny i korzenny, zapach pieczonego ciasta unosił się po...
Odsłon: 10510
W zeszłym roku dostałam od koleżanki przepis. Wtedy zrobiłam piernik po raz p...
Odsłon: 2991
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30437
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 95
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 90
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 199
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30437
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 95
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 90
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 199
Składniki
4-6 tygodni przed świętami robimy ciasto. Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać. Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce. Teraz czekamy :)
Tydzień przed świętami pieczemy. Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło. Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki. Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu.
Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia. Przestudzone blaty przełożyć powidłami. Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać. Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.
Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.
Przepisy Desery
Desery
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Desery
Sernik czekoladowy
Desery
Ciasteczka Cookies - przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą
Desery
Sernik na zimno z owocami
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi c...
Odsłon: 422
Sernik czekoladowy
Sernik jest pyszny, kremowy. Polecam.
Odsłon: 74