Do góry

Desery Przepis na:

Piernik staropolski z powidłami

Piernik staropolski z powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Piernik staropolski z powidłami"

Składniki

  • pół kg mąki
  • 25 dag miodu
  • szklanka cukru
  • 12 dag smalcu
  • duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • półtorej łyżki sody
  • szczypta soli
  • pół łyżki cynamonu
  • po pół łyże czki mielonych goździków i mielone go anyżu
  • 5 dag rodzynek
  • po 2
  • 5 dag słupków migdałów i suszonych śliwek
  • 30 dag powideł śliwkowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto długo dojrzewa. Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina

  2. Miód, cukier i smalec podgrzej. Wlej do przesianej mąki, ostudź. Sodę rozrób w mleku, wlej do masy. Dodaj jajko, wszystkie przyprawy i pokrojone bakalie. Wyrób. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw na ok. 2 tygodnie w chłodne miejsce.

  3. Cia sto ponownie zagnieć, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj, ułóż w keksówkach. Piecz 15-20 min w 180°C. Ostudź. Ciasta przełóż grubą warstwą powideł. Odstaw na ok. 3 dni, aby piernik zmiękł. Udekoruj polewą czekoladową.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń