Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z marchewką

Piernik z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2489 Ocena: 17461

Dodano:

Odsłon: 494

Piernik to tradycyjne, ciemne ciasto, które zawędrowało do Polski już w XVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik z marchewką

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Jedną szklankę cukru zarumienić na patelni i rozprowadzić pięcioma łyżkami wody i zagotować. Marchew utrzeć na tarce z małymi otworkami. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki. Do ciasta dodać karmel, przyprawę do piernika resztę mąki i marchew. Pianę z dwóch białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń