Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to tradycyjne, ciemne ciasto, które zawędrowało do Polski już w XVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22811
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 407
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 226
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 169
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22811
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 407
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 226
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 169
Składniki
Wykonanie: Jedną szklankę cukru zarumienić na patelni i rozprowadzić pięcioma łyżkami wody i zagotować. Marchew utrzeć na tarce z małymi otworkami. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki. Do ciasta dodać karmel, przyprawę do piernika resztę mąki i marchew. Pianę z dwóch białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.