Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku.
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 2923
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 620
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 184
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 185
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 2923
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 620
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 184
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 185
Składniki
Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie np. w młynku do kawy lub melakserze. Daktyle lub inne owoce suszone zalać wrzątkiem, aby namiękły. Potem je miksujemy, aby nie było większych kawałków.
Wysypujemy na blat mąkę i wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.
Mleko mieszamy z jajkiem i olejem.
Na suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części.
Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu 12 minut.
Ostygnięte dekorujemy wedle uznania. Ja oprószyłam delikatnie cukrem pudrem i polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą.