Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowe choinki z pestkami dyni"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 88
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 197
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7987
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 88
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 197
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7987
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Uformuj kopczyk. Na środku zrób dołek. Wbij w niego dwa jajka. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło. Wsyp połowę cukru. zarób nożem.
Wsyp po łyżeczce sody oczyszczonej oraz przyprawy do piernika. Wlej miód. Jeszcze raz posiekaj całość nożem, a potem szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią, a następnie odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Foremkami o kształcie choinki wykrawaj pierniczki. Partiami układaj je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 15 min w 170 st. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody, ostudź.
Pierniczki posyp cukrem pudrem. Resztę cukru kryształu utrzyj z białkiem, sokiem z cytryny i odrobiną barwnika. Pestki dyni zanurzaj w lukrze, ozdób choinki.
czas ok. 80 min; porcja – 40 kcal cena 50 grŹródło: Świat kobiety