Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowe gwiazdki"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 126
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 126
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z przyprawą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Masło posiekaj nożem, połącz z mąką, dodaj miód, żółtka, zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce.
Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość do 0,5 cm. Wycinaj z niego foremkami dowolne kształty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na nim ciastka. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C, wyjmij, wystudź.
Białko wymieszaj mikserem z sokiem z cytryny, stopniowo dodawaj cukier puder. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wyjdzie za gęsta, dodaj trochę wody, jeśli za rzadka, dodaj więcej cukru. Lukier nałóż do woreczka ze sztywnej folii, odetnij róg, udekoruj pierniczki dowolnymi motywami. Część pokryj lukrem w całości.
Czas: godzina.
Przygotowując pierniczki możesz ciasto zrobić kilka dni wcześniej i odłożyć je do lodówki. Po upieczeniu trzeba je ostudzić i przechowywać w blaszanym pudełku. Tak przygotowane ciasteczka mają specyficzny smak. Do ciasta możesz dodać miód, zmielony anyż, startą gałkę muszkatołową, odrobinę cynamonu i pieprzu.Źródło: Dobry Tydzień