Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowe muffinki"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 303
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 303
Składniki
Obie mąki przesiej do miski razem z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej. Dodaj szczyptę soli oraz 2 dag naturalnego gorzkiego kakao. Wsyp przyprawę do pierników. Wymieszaj sypkie .
Do osobnej miski wbij jajka, rozkłóć. Wlej olej. Dodaj cukier trzcinowy, zmiksuj. Ugotowane i obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodaj do masy jajecznej, połącz.
Masę z burakami przełóż do sypkich składników, wymieszaj. Przy- gotuj formy na muffinki, wyłóż je papilotkami. Napełniaj do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 st.
Upieczone muffinki wyjmij, pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem. Serek mascarpone (lub inny tłusty serek kanapkowy) zmiksuj na gładką masę. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj do smaku cukier puder. Słodką bitą śmietanę wmieszaj do serka, połącz.
Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj porcje kremu na ostudzone muffiny piernikowe. Gotowe ciasteczka posyp naturalnym kakao (ewentualnie cynamonem).
czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 80 grŹródło: Świat kobiety