Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze mi nie minęła chęć na piernikowe, świąteczne ciasta. Toteż dwa dni temu wpadłam na pomysł, aby upiec murzynek z serem, ale o lekko korzennym smaku. Powiem nieskromnie, że ciasto wyszło baaardzo smaczne.
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 177
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 177
Składniki
W garnuszku roztapiamy margarynę z kakao, przyprawą do piernika i wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Przy użyciu miksera Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Jeżeli w naszej masie pojawiają się małe pęcherzyki powietrza, widzimy że masa zwiększyła swoją objętość, to znaczy że czas aby dodać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Po połączeniu składników, całość nadal ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzoną margarynę. Na końcu do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i teraz już, bez użycia miksera, a z drewnianą łyżką w dłoni, przystępujemy do delikatnego przemieszania ciasta. Gotową masę wylewamy na brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Masa serowa: Ser biały mielimy. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zmielonego sera, nadal ucieramy. Dodajemy grysik, roztopione masło i proszek do pieczenia, rodzynki,mieszamy wszystkie składniki. Na końcu, podobnie jak przy cieście, dodajemy ubite na pianę białka i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy masę. Masę serową, w formie takich kleksów, wykładamy na ciasto piernikowe. Ciasto pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia temperaturę można nieco zmniejszyć (170 stopni). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.