Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z kapustą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Grzyby namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odcedź. Posiekaj. Kapustę przepłucz, odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 30 min na małym ogniu, mieszając.
Przygotuj ciasto: do mąki wbij jajko, dolej ok. 1/2 szkl. wody, dodaj szczyptę soli. Wyrób ciasto, by było gładkie i plastyczne. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj kapustę. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw, odparuj. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na ok. 2 mm na wysypanej mąką stolnicy, wykrój kółka (np. filiżanką), nałóż farsz, ulep zgrabne pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie.
Przed podaniem usmaż na maśle i okraś np. smażoną cebulką. Rada Ciasto na pierogi można zrobić też z mąki, mleka i masła (25 dag na 150 ml i 5 dag). Zagotuj mleko z masłem, posól, lekko ostudź, połącz z mąką i wyrób.Źródło: Świat kobiety