Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i polane gęstą śmietaną to danie obowiązkowe! Największą radość sprawimy oczywiście dzieciom, które uwielbiają takie rarytasy.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10627
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 205
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 181
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 755
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10627
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 205
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 181
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 755
Składniki
Ciasto- Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na bok.
Lepienie i gotowanie pierogów- Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i wykrawamy kółka szklanką lub wykrawaczką 6- 7 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Wstawiamy duży garnek wody, do którego wsypujemy czubatą łyżeczkę soli. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy pierogi partiami i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie pokaleczyć pierożków. Po wypłynięciu pierożków na wierzch zmniejszamy ogień, gotujemy je jeszcze ok. 1-2 min na wolnym ogniu.
Ugotowane pierożki odcedzamy, rozkładamy na talerze i polewamy śmietaną. Słodkie pierogi z truskawkami gotowe!