Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piętrowa beza"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 304
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 168
Polecam.
Odsłon: 275
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 87
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 304
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 168
Polecam.
Odsłon: 275
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 87
Składniki
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj cukier. Ubijaj dalej do momentu, aż piana będzie lśniąca. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Odrysuj 3 okręgi o średnicy ok. 18 cm. Każdy wypełnij pianą (staraj się zrobić to możliwie szybko). Piekarnik rozgrzej do temp. 150 st. Wstaw blachę. Zmniejsz temp. do 120 st. Piecz bezowe blaty około 30 minut. Następnie ponownie zmniejsz temperaturę (do 100 st). Susz bezy jeszcze 1,5 godziny.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder. Powstałą bitą śmietanę połącz z serkiem mascarpone. Upieczone blaty wystudź. Opłucz i osusz owoce (np. maliny i truskawki). Większe sztuki pokrój w plasterki.
Blaty przekładaj przygotowanym kremem oraz owocami. Resztą kremu posmaruj wierzch tortu. Ozdób pozostałymi owocami i pistacjami.
10 porcji ; czas ok. 140 min; porcja – 450 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety