Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piętrowy frykas z polewą toffi"
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 48
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 148
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 48
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 148
Składniki
Kawę zalej 2/3 szkl. gorącej wody. Po 5 min napar przelej przez gęste sitko. Łyżkę odlej (będzie pot rzebna do kremu), resztę wymieszaj z cukrem waniliowym i przestudź. Do kawy dodaj aromat rumowy (ew. rum albo likier, np. migdałowy), wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz obficie oba biszkoptowe blaty.
Odłóż kilka orzechów do dekoracji, pozostałe drobno posiekaj. Czekoladę gorzką również posiekaj albo zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem.
Dodawaj po łyżce serka mascarpone, miksując za każdym razem, by nie utworzyły się grudki. Do kremu wlej zapach rumowy i pozostałą kawę. Wsyp zagęstniki do śmietany i miksuj ok. 5 min.
Połowę kremu wymieszaj z posiekanymi orzechami i czekoladą. Wyłóż na jeden biszkopt, przykryj drugim, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż pozostały krem, tworząc łyżką fale. Pralinki pokrój na połówki. Połowę stop w rondelku, przestudź masę i polej nią wierzch tortu. Udekoruj resz tą pralinek i odłożonymi orzechami.Źródło: Tina