Do góry

Desery Przepis na:

Pijana wisienka

Pijana wisienka

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 402

Wiśni pod dostatkiem, a więc postanowiłam poczęstować was tym wspaniałym ciastem. Połączenie musu wiśniowego z nutą alkoholu i soczystej galaretki sprawi że poczujecie się jak w kraju kwitnącej wiśni.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5jaj
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2szkl cukru
  • Mus wiśniowy:
  • 300g wiśni
  • 2galaretki wiśniowe
  • 5łyżek cukru
  • Masa wiśniowa:
  • 0,5l kremówki
  • 1galaretka wiśniowa
  • 4łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 200g wiśni
  • 2galaretki wiśniowe
  • 1/2szkl wódki
  • Do nasączenia:
  • 2/3szkl wody z wódką
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksuj. Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do masy wymieszać ręcznie. Piec 25min w 170C. Nasączamy.

  2. Wiśnie myjemy, drylujemy. Przekładamy do blendera. Dodajemy cukier. Galaretki rozpuścić w 2/3szkl wody, tężejącą wlewamy do zblenderowanych wiśni. Wylewamy na biszkopt.

  3. Wiśnie moczymy w wódce.

  4. Masa wiśniowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl wody. Tężejącą łączymy z masą. Wylać na mus.

  5. Nasączone wiśnie wykładamy na masę i zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń