Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcę pochwalić się ciastem, które ostatnio upiekłam mężowi na urodziny. Nazwałam je "Pijana Wiśnia", bo jest z alkoholem :-) Ciasto jest przepyszne, dlatego zapiszcie przepis i zróbcie przy najbliższej okazji.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 18
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 53
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24099
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 461
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 281
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 18
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 53
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24099
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 461
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 281
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier i żółtka i dalej ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć i rzucić na podłogę razem z formą ok. 30 cm nad ziemią, wtedy biszkopt nie opadnie. Chwilę studzić w formie, potem delikatnie zdjąć papier i ciasto z powrotem wystudzić w formie.
Przygotowanie kremu: Wiśnie przelać przez sitko, z powrotem włożyć do słoika i zalać alkoholem do wysokości wiśni, odstawić na noc, a pozostały syrop będzie do nasączania biszkoptu. Mascarpone ubić mikserem razem ze śmietaną na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Na koniec wmieszać wiśnie.
Przygotowanie polewy: Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć syropem z kompotu wymieszanym z alkoholem z wiśni oraz rozsmarować połowę kremu. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Na górę wylać lekko tężejącą polewę czekoladową. SMACZNEGO!!!