Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne francuskie tarteletki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 131
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 131
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
1. Szpinak rozmroź i dobrze osącz na sitku. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Łososia umyj, wytrzyj do sucha, filet pokrój w małą kostkę. Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim, pozostaw tak przez 10 minut w pokojowej temperaturze, aby ciasto rozmarzło.
W tym czasie na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj szpinak. Smaż dalej jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto francuskie przenieś na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na prostokąt 28x42 cm. Przetnij go wzdłuż. Następnie każdy pasek ciasta pokrój na 3 kwadraty.
Foremki o śr. ok. 11 cm wyłóż pergaminem. Wylep kawałkami ciasta. Spody posyp tartą bułką. Do każdej tarteletki nałóż porcję szpinaku i łososia. Żółtko wymieszaj z mlekiem. Posmaruj tym brzegi ciasta.
Tarteletki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia do każdej tarteletki wbij jajko. Gotowe ciastka posyp posiekanym koperkiem.
Czas przygotowania: 70 minut. 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 2,60 złŹródło: Tina