Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pistacjowa chałwa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
W rondelku rozpuść masło, następnie dosyp kaszę mannę i ostrożnie mieszaj do przyrumienienia. Potem odstaw ją z ognia i mieszaj jeszcze przez mniej więcej 3 minuty. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Do drugiego rondelka wlej 150 ml wody i tyle samo mleka, dodaj cukier i gotuj całość, aż do zmniejszenia objętości masy o połowę.
Następnie dosyp uprażoną kaszę mannę i gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, aż cała masa będzie odchodziła od ścianek. Później wsyp jeszcze uprażone płatki migdałowe, pistacje oraz szczyptę soli. Lekko schłódź.
Częściowo wystudzoną masę rozłóż na natłuszczonej blasze i nadaj jej kształt prostokąta o wysokości 2,5 cm. Posyp kolendrą i gałką muszkatołową. Odstaw w chłodne miejsce. Gotową chałwę pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je umieścić w papilotkach, będą wyglądać bardzo apetycznie. Czas przygotowania: 45 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja 450 kcal.
Każdy kawałek chałwy możesz obsypać posiekanymi drobno orzechami laskowymi, pistacjowymi lub włoskimi. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza.Źródło: Na żywo