Do góry

Desery Przepis na:

Pizza piłkarska

Pizza piłkarska

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Pizza piłkarska"

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160 g letniej wody
  • 3  łyżeczki soli. Ponadto: 60 dag mrożonego szpinaku
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag salami w plasterkach
  • parówki
  • kabanosy
  • 25 dag sera mozzarella + 1 mała kulka mozzarelli
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj łyżeczką. Wlej wodę, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, olej oraz wodę z drożdżami. Wyrób gładkie jednolite ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 min, do wyrośnięcia. 

  2. Do garnka włóż szpinak, podgrzewaj, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę, podgrzewaj 2-3 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż plastry salami a następ- nie szpinak. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z pizzą, piecz ok. 20 min. Ser pokrój w paski. Kabanosy i parówki przekrój na pół. Z pasków mozzarelli zrób linię boiska oraz bramki. Kabanosy oraz parówki postaw pionowo (to będą piłkarze). Na małej kulce mozzarelli zrób kropki z keczupu (to będzie piłka).

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń