Do góry

Desery Przepis na:

Placek cytrynowy na jogurcie

Placek cytrynowy na jogurcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Placek cytrynowy na jogurcie"

Składniki

  • 4 cytryny
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag miękkiego masła
  • 25 dag cukru
  • 3 jajka
  • 20 dag gęstego jogurtu greckiego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 50 minut.

  2. Cytryny sparzyć wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, z trzech owoców zetrzeć skórkę. Otarte ze skórki cytryny przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Ostatnią cytrynę pokroić w plasterki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze szczyptą soli.

  3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać jogurt. Porcjami wsypywać sypkie . Ciasto dobrze wymieszać mikserem.

  4. Blachę (24x30 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut.

  5. Nasze ciasto cytrynowe możemy udekorować skórką cytrynową pokrojoną w cien- kie paseczki. Dla ożywienia koloru trzeba ją uprzednio ugotować w syropie z granatu.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń