Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek czekoladowy z budyniem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 208
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 208
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Masło stop z czekoladą, wystudź. Jajka ubij z cukrem waniliowym oraz 1 szklanką cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz masło z czekoladą.
Dobrze wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 30 minut. Odstaw do wystudzenia.
Truskawki opłucz, usuń szypułki. Proszek budyniowy wymieszaj z resztą cukru oraz szklanką zimnego mleka. Pozostałe mleko oraz śmietanę zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Krem od razu rozsmaruj na wystudzonym czekoladowym placku.
Na kremie budyniowym ustaw pionowo truskawki. Owoce lekko wciśnij w krem. Placek odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem ciasto udekoruj czekoladowymi ozdobami oraz posyp cukrowymi perełkami.
godz. i 15 min; Cena porcji: 1,55 zł; Porcja: 380 kcal.Źródło: Naj