Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek drożdżowy z warzywami"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 774
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 113
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 774
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 113
Składniki
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru oraz 5 łyżkami ciepłej wody. Zaczyn odstaw. Mąkę przesiej do miseczki. Dosyp sól, dodaj 150-200 ml ciepłej wody oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania wlej oliwę. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miseczki, przykryj je lnianą ściereczką kuchenną. Odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Cebule obierz, potnij w plasterki. Marchewki obierz, pokrój w cieniutkie podłużne paseczki (najlepiej nożem do obierania warzyw). Boczek grubo posiekaj. Kulki mozzarelli pokrój na połówki. Obie śmietany wymieszaj. Sos śmietanowy przypraw.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na cienki, owalny placek na stolnicy oprószonej mąką. Ułóż go na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmaruj sos śmietanowy. Potem rozłóż pokrojone warzywa oraz mozzarellę. Placek posyp kosteczkami boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz ok. 20 minut.
45 minut . Wyrastanie ciasta ok. 45 minut. 1 porcja ok. 690 kcal.Źródło: Tina