Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek królewski z puszystą masą"
...ale pyszny.
Odsłon: 736
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 96
Polecam.
Odsłon: 645
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 380
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 185
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5150
...ale pyszny.
Odsłon: 736
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 96
Polecam.
Odsłon: 645
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 380
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 185
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5150
Składniki
Ciasto: do miski wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczaną. Dodaj miękki tłuszcz, wlej miód, śmietanę, wbij jajka i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. Porcję ciasta wyłóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż placek i piecz 15 minut w temp. 200°C. Każdą część ciasta upiecz oddzielnie i ostudź. Zamiast 2 możesz upiec 3 cieńsze placki.
Krem: w garnku zagotuj mleko, wsyp 3 opakowania cukru waniliowego oraz szklankę cukru. Gdy mleko zacznie unosić się do góry, zdejmij garnek z ognia. Wsyp 15-18 łyżek kaszy manny, mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Postaw naczynie na ogień i gotuj, mieszając, około 2 minut. Odstaw naczynie, aby ka szka całkowicie ostygła.
Zmiksuj tłuszcz na puszystą masę. Porcjami dodawaj kaszę mannę, aż powstanie puszysty krem. Dolny placek posmaruj kremem, nakryj drugim plackiem, znów posmaruj kremem. Wierzch udekoruj połówkami orzechów włoskich, migdałami, rodzynkami.
Porcje: 20. : 80 min. Cena: 0,90 zł. Kalorie: 380 kcal.
Przepis przysłała Alicja Reszka z Łęgu koło Czerska. Ma talent do pieczenia ciast, chociaż trudno w to uwierzyć, patrząc na jej szczupłą, wręcz filigranową figurę. To ciasto często piecze dla męża Piotra, który po każdej wizycie w domu zabiera je do Holandii, gdzie pracuje.
Tajemnica wybornego smaku ciasta tkwi w leciutkim kremie, który jest przygotowywany z kaszy manny. Pani Alicja opanowała perfekcyjnie sztukę kulinarną. A podczas Wielkanocy na rodzinnym stole pojawiają się różne, smakowite dania.
Żurek, faszerowane jajka, rozmaite pieczone mięsa na ciepło i zimno. I naturalnie wspaniałe wypieki, np. drożdżowe baby gotowane i pieczone. Te ostatnie, z przyjemnością zjada córeczka, 3-letnia Natalka, która lubi słodkości tak jak tata.Źródło: Bella Relaks