Do góry

Desery Przepis na:

Placek makowy z piernikową nutą

Placek makowy z piernikową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 95

Placek makowy lub keks makowy (podam też przepis na drugi deser) to bardzo szybki i łatwy deser, w którym możemy wykorzystać to czego nie zużyliśmy do makówek:). Uwaga: placek jest bardzo słodki, można dodać mniej cukru lub miód.

Składniki

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 4 jajka
  • Małe opakowanie cukru waniliowego
  • Przyprawa do pierników
  • Rodzynki
  • Dowolny lukier lub polewa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek makowy z piernikową nutą

Przygotowanie

  1. Mak przepuścić dwa razy przez maszynkę. Sparzyć. Odcedzić i ostudzić. Ucierać w donicy. Do masy makowej dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przyprawę do pierników., rodzynki.
    Wymieszać. Na koniec dodać tartą bułkę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec przez około 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku (160 C). Gdy placek wystygnie ozdobić go dowolnym lukrem lub polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń