Do góry

Desery Przepis na:

Placek marchewkowy z kruszonką

Placek marchewkowy z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 792

Dodano:

Odsłon: 107

Szybki i prosty placek marchewkowy to zawsze świetny pomysł na pyszny dodatek do popołudniowej kawy:).

Składniki

  • 1 szklanka surowej tarkowanej marchewki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Pół szklanki oleju rzepakowego
  • Pół szklanki ksylitolu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżka soku z cytryny
  • 50 g masła - do kruszonki
  • 1/2 szklanki mąki - do kruszonki
  • 3 łyżki ksylitolu - do kruszonki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placek marchewkowy z kruszonką

Przygotowanie

  1. Wbij jajka i utrzyj je z ksylitolem. Możesz zastąpić ksylitol zwykłym cukrem. Dodawaj po łyżce mąki oraz oleju i miksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sok z cytryny i cynamon. Na koniec wsyp odsączoną tarkowaną marchew, migdały i wymieszaj całość powoli.


    Wlej ciasto do foremki.

    Przygotuj kruszonkę: zagnieć zimne masło z mąką i ksylitolem. Posyp kruszoną ciasto.


    Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest już gotowe.

    Po ostudzeniu polałam ciasto lukrem z sokiem cytrynowym i posypałam kandyzowaną skórką cytrynową.


    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń