Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek migdałowo-jagodowy"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 167
Polecam.
Odsłon: 838
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 118
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9239
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 167
Polecam.
Odsłon: 838
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 118
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9239
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Mrożone jagody wysypać na sitko i zostawić do rozmrożenia. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 17,5 dag cukru. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do maślanej masy. Wlać sok z cytryny i szybko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać mielone migdały, a do drugiej zmiksowane jagody.
Blachę 24x24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto migdałowe, potem jagodowe. Lekko przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 35-45 minut.
Migdały zrumienić, mieszając, na mocno rozgrzanej patelni. Posypać cukrem i smażyć, aż cukier się skarmelizuje. Migdały w karmelu przełożyć na pergamin. Wystudzić, grubo posiekać. Posypać nimi placek. Suto oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco