Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek miodowo-cytrynowy"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 39
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 114
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 454
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32637
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 87
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 119
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 39
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 114
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 454
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32637
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 87
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 119
Składniki
Utrzyj 250 g miękkiego masła z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Następnie kolejno wbijaj po jednym jajku. Dodaj 2 łyżki miodu, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz drobno startą skórkę cytrynową.
Do powstałej masy dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładkie ciasto.
Prostokątną blaszkę (o wymiarach ok. 24x30 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C. Piecz przez 25-30 minut.
Sok wyciśnięty z drugiej cytryny wymieszaj z resztą miodu. Upieczony placek ponakłuwaj wykałaczką i delikatnie skrop częścią przygotowanego ponczu miodowo-cytrynowego. Następnie odstaw do wystudzenia.
Pozostałe miękkie masło dobrze utrzyj z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodaj resztę soku cytrynowego i pomieszaj.
Powstały krem rozsmaruj na wierzchu zimnego placka i schładzaj przez godzinę. Przed podaniem udekoruj kawałeczkami skórki cytrynowej i polej resztą ponczu.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 470 kcal.Źródło: Na żywo