Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek orkiszowy z mirabelkami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 123
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 116
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 369
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 163
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 123
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 116
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 369
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 163
Składniki
Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka włóż do miski, dodaj sól. Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po 1 łyżce cukru oraz żółtka.
Następnie, wciąż miksując, powoli dodawaj suche oraz olej.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką i posyp bułką tartą.
Na wierzchu rozłóż śliwki (skórką do dołu). Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
70 minut. Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie