Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek półkruchy z morelami i kokosową posypką"
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 751
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 839
Polecam.
Odsłon: 584
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 483
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 751
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 839
Polecam.
Odsłon: 584
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 483
Składniki
24 porcje, 25 min
Dużą blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj śmietanę, masło, cukier i cukier waniliowy (możesz dodać także 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny albo pomarańczy).
siekaj nożem, aż powstaną grudki. Potem wbij jajka i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na duży cienki placek. Przełóż go na spód przygotowanej blachy.
Morele umyj, wytrzyj. Każdą przekrój, wyjmij pestki. Połówki moreli pokrój na grube cząstki. Ułóż je rzędami na przygotowanym placku. Lekko wciśnij w ciasto. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 50 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Po wystudzeniu pokrój na porcje. Podawaj np. z bitą śmietaną albo lodami.Źródło: Naj