Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.
Pyszna , puszysta i lekko wilgotna babka kajmakowa idealna na święta , możesz...
Odsłon: 602
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tyl...
Odsłon: 693
U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisi...
Odsłon: 271
Jeden z najbardziej lubianych serników w moim domu. Robię go na różne okazje...
Odsłon: 1422
Pyszna , puszysta i lekko wilgotna babka kajmakowa idealna na święta , możesz...
Odsłon: 602
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tyl...
Odsłon: 693
U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisi...
Odsłon: 271
Jeden z najbardziej lubianych serników w moim domu. Robię go na różne okazje...
Odsłon: 1422
Składniki
Sposób wykonania: Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 180 °C i nagrzewamy. Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę( ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki cynamonem i kruszonką. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( bez termoobiegu)na 50 - 55 min.
Porady: Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe. Mąkę należy przesiać, ciasto będzie bardziej puszyste i pięknie wyrośnie. Przy owocach mniej kwaśnych można do ciasta dodać skórkę otartą z jednej cytryny.
Przepisy Desery
Desery
Sernik pistacjowy
Desery
Babka piaskowa siostry Anastazji
Desery
Sernik ,,ZEBRA,,
Desery
Babka z zsiadłego mleka
Sernik pistacjowy
Znudziły Wam się tradycyjne serniki? Skorzystajcie z tego przepisu! Dodatek p...
Odsłon: 967
Babka piaskowa siostry Anastazji
Puszysta babka piaskowa, którą przygotujecie migusiem wykorzystując zaledwie...
Odsłon: 141