Do góry

Desery Przepis na:

Placek z jabłkami i pianą

Placek z jabłkami i pianą

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2224

Dodano:

Odsłon: 1337

U mnie w domu szarlotka i sernik to podstawa – mąż jest ich smakoszem. Nie lubię monotonii w kuchni dlatego szukam coraz to nowych przepisów na te dwa ciasta. Ten placek jest przepyszny, choć mocno słodki. Jeśli wolicie ciasta mniej słodkie, wystarczy dodać trochę mniej cukru.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka tortowa - ok. 500 g
  • Żółtko - 4 szt.
  • Margaryna - 3/4 kostki
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • Śmietana - 3 łyżki
  • WARTSTWA JABŁKOWA:
  • Jabłko - 1 kg
  • Migdały - lub orzechy - 100 g posiekanych
  • Rodzynki - 100 g
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Cukier - 2-3 łyżki
  • PIANA:
  • Białka - 4 szt.
  • Cukier - 1/2 szkl.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto (jeśli jest za twarde dodajemy więcej śmietany) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z bakaliami, cukrem i cynamonem, a następnie wykładamy na ciasto. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka z cukrem, które wykładamy na ciasto (po 45 minutach pieczenia) i pieczemy jeszcze 15 minut (aż nasza piana się zrumieni). I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń