Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z mięsem i warzywami"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 353
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 353
Składniki
Przygotuj spód: mąkę przesiej na stolnicę. Wbij jajko. Dołóż masło pokrojone na kawałki. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek, lekko podsypując mąką. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Wylep ciastem. Dobrze dociśnij je do spodu i brzegów. Placek gęsto ponakłuwaj widelcem. Następnie wstaw do lodówki na ok. 45 minut.
Karkówkę potnij na kawałeczki. Warzywa opłucz, oczyść, pokrój w kostkę. Śmietanę połącz z 2 jajkami.
Spód posyp tartą bułką. Rozłóż na nim mięso oraz warzywa. Posyp je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polej sosem śmietanowym. Piecz 45 minut w temp. 180 st. Przed podaniem posyp listkami bazylii.Źródło: Tina