Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z morelami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 121
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 121
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Mąkę, masło posiekaj nożem z wodą i szczyptą soli, aż się połączą. Rozwałkuj ciasto cienko na papierze do pieczenia posypanym mąką i zwiń w rulon. Wstaw na pół godz. do lodówki.
Formę wyłóż grubą aluminiową folią. Piekarnik ustaw na 200°C. Morele umyj, przekrój na połówki (możesz zdjąć z nich skórkę), podduś lekko z cukrem pudrem.
Ciasto wyjmij, rozwiń, zdejmij papier, formę wyłóż ciastem tak, by wystawało, połóż owoce, posyp cukrem pudrem, zawiń do środka zapas ciasta. Piecz ok. 30 min.
Do kruchego ciasta zamiast wody możesz dodać 6 łyżek białego wina. Nada mu ciekawy aromat.Źródło: Świat kobiety