Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z owocami i galaretką"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12344
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13195
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5461
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12344
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13195
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5461
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Miękką margarynę (wyjmij ją z lodówki na godzinę wcześniej, aby miała pokojową temperaturę) utrzyj mikserem na puszystą kremową masę. Wsyp cukier puder oraz cukier waniliowy, zmiksuj.
Dalej ucierając, dodawaj do masy po jednym żółtku. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy żółtkowej. Delikatnie wmieszaj ubite białka.
Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Umyj i osusz owoce (jabłka, gruszki, śliwki lub inne). W razie potrzeby obierz je, pozbaw pestek i rozdrobnij. Wyłóż na wierzch wystudzonego ciasta. Galaretkę przygotuj według przepisu. Gdy zacznie tężeć, zalej owoce. Odstaw do lodówki do zastygnięcia.Źródło: Świat kobiety