Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z żurawiną"
...ale pyszny.
Odsłon: 688
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 614
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 343
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 140
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5115
...ale pyszny.
Odsłon: 688
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 614
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 343
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 140
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5115
Składniki
Przygotuj żurawinę. Jeśli używasz świeżych owoców, opłucz je starannie pod bieżącą wodą, a potem osusz. Mrożoną żurawinę lekko rozmroź, osącz na sicie. Posiekaj na mniejsze kawałki (2-3 łyżki żurawiny odłóż do dekoracji). Włóż owoce do miski.
Do miski z żurawiną dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz cukier kryształ. dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij jedno całe jajko z sokiem pomarańczowym. Margarynę rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej, przestudź. Dodaj do jajka z sokiem, połącz za pomocą miksera.
Ubitą masę jajeczną z margaryną partiami dodawaj do mąki z sokiem pomarańczowym i żurawiną. Cały czas mieszaj energicznie lub miksuj mikserem ustawionym na średnie obroty.
Przygotuj prostokątną formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia (lub posmaruj tłuszczem i wysyp mąką albo tartą bułką). Nałóż do niej ciasto. Formę wstaw do piekarnika. Piecz placek w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika. Pozostaw w formie na około 30 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź. Białą polewę czekoladową przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, polej ciasto. Udekoruj odłożoną żurawiną.
12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 270 kcal, cena 1 zł.
Mrożona, suszona lub świeża żurawina to wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, deserów i domowego muesli, ale również do dziczyzny, pieczonego schabu i cielęciny. Jej smak współgra z delikatnym mięsem drobiowym, rybami, potrawami z ryżu i makaronu, a także z... alkoholem.Źródło: Świat kobiety