Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placuszki ananasowe"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 727
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 90
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 727
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 90
Składniki
Ciasto: jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj żółtka i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mąkę przesianą ze szczyptą soli, przestudzone masło, kardamon i skórkę z cytryny. Wyrabiaj, aż się połączą.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z ciastem. Domieszaj drobno pokrojony ananas. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić objętość. Rozwałkuj, podziel na porcje i uformuj –placuszki lub oponki.
Smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wykładaj łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Część ciastek posyp od razu cukrem. Pozostałą część polej syropem dopiero po wystygnięciu i posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Naj