Do góry

Desery Przepis na:

Placuszki warzywne

Placuszki warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Placuszki warzywne"

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 10 łyżek mąki graham
  • 1 większa marchewka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 20 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju przyprawy: sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka mielona papryka
  • mielona papryka chili
  • szczypta kurkumy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki starannie oczyszczam, pocierając je wilgotnym papierowym ręcznikiem, następnie kroję w drobną kos- teczkę (można też zetrzeć je na tarce o dużych otworkach). Wsypuję grzyby na średnio rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i mieszając, smażę, aż odparuje z nich woda.

  2. Marchewkę obieram, płuczę i ścieram na tarce o dużych otworkach. Podobnie rozdrabniam umytą i wytartą cukinię (razem ze skórką).

  3. Mleko miksuję z mąką graham, olejem oraz jajkiem. Dodaję pieczarki, marchew oraz cukinię. Wsypuję proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy (do smaku). Dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię. Nakładam porcje ciasta i smażę placki z obu stron.

  4. ok. 40 min. Porcja kosztuje ok. 2 zł. Porcja zawiera ok. 300 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń