Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Plecionka z marcepanem"
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 210
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 550
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 210
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 550
Składniki
Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.
Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj masło. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski z ciastem dodaj migdały, rodzynki i kandyzowane skórki. Zagnieć ponownie ciasto, odstaw je na 20 min, by podrosło. Marcepan rozetrzyj i uformuj z niego wałeczki o długości ok. 25 cm.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na placek o śr. ok. 25 cm. Na środku każdego ułóż marcepanowy wałek. Zwiń ciasto.
Rulony spleć ze sobą, tak by przypominały warkocze. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Warkocz posmaruj jajkiem. Piecz 45 min w 175 st. Wystudź, przed podaniem ew. posyp cukrem pudem.Źródło: Tina