Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Plecionki z serem"
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 25
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 16
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 21
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 25
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 16
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 21
Składniki
Do przesianej mąki dodaj drożdże, 3 jajka, mleko, cukier, przestudzoną margarynę i zagnieć gładkie ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by wyrosło. Do przeciśniętego przez praskę sera dodaj żółtko, cukier puder oraz masło, wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Na środku rozłóż masę serową, boki natnij, aby powstały 4 paski, a z rogów odetnij nadmiar ciasta. Górę i dół ciasta nałóż na masę serową, paski nałóż na siebie zaplatając warkocz.
Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Na koniec wierzchy drożdżówek posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 20-30 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie