Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z agrestem,znany również pod nazwą skubaniec ;-)

Pleśniak z agrestem,znany również pod nazwą skubaniec ;-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 10512

Dodano:

Odsłon: 2585

Ciasto stare jak świat,smaki mojego dzieciństwa.

Składniki

  • Blaszka 24x32 cm
  • Ciasto:
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 jajek L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Piana:
  • 1 szkl.cukru drobnego
  • 1 paczka kisielu ulubionego u mnie malinowy
  • Dodatkowo:
  • 1 kg agrestu
  • 1 mały słoik powideł lub dżemu u mnie dżem z owocami leśnymi
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pleśniak z agrestem,znany również pod nazwą skubaniec ;-)

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,dodać masło lub margarynę posiekaną na mniejsze kawałki i posiekać razem z mąką,dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,do mniejszej dodać kakao i zagnieść do połączenia.

  2. Blaszkę 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia,i wygnieść palcami ciasto jasne na dnie blaszki,rozsmarowujemy dżem,wykładamy agrest.

  3. ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując,gdy piana jest sztywna i cukier niewyczuwalny,wsypujemy kisiel,miksujemy do połączenia składników i wykładamy ubitą pianę na owoce,równo rozsmarowujemy,na pianę ścieramy na tarce ciasto ciemne.

  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min.

  5. Najlepszy następnego dnia,ale kto by tam tyle czekał,na zdjęciu krojony jeszcze ciepły :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń