Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pociąg z bagietek"
Szybka i prosta babka
Odsłon: 47
Szybka i prosta babka
Odsłon: 47
Składniki
Bagietki poprzekrawaj na pół, a następnie każdą połowę przekrój jeszcze na trzy części. Utworzą one lokomotywę i wagoniki. W kawałkach bagietki od góry wytnij otwory. Pieczywo ułóż na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika (150° C) na kilka minut.
Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Część rzodkiewki z korzonkiem zachowaj – zrobisz z niej czapeczkę maszynisty. Do kawałków bagietki tworzących lokomotywę włóż po kuleczce sera mozzarella (lub przepiórcze jajko ugotowane na twardo) i udekoruj kawałkiem rzodkiewki z korzonkiem.
Pozostałe plasterki rzodkiewek przymocuj goździkami po bokach bagietek tak, aby utworzyły koła lokomotywy i wagonów. Z ugotowanych marchewek zrób komin i światła lokomotywy.
Wagony z bagietki wyłóż szynką lub listkami sałaty, na tym ułóż marchewkę, konserwowy groszek oraz kukurydzę. Jeden z wagoników możesz wydrążyć w środku i wypełnić serem. Zapiecz go wcześniej w piekarniku, aby ser się stopił i wyglądał jak płynny ładunek wagonu-cysterny.
<strong>: 20 minut. Porcja: 425 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie