Do góry

Desery Przepis na:

Poduszeczki z farszem grzybowym

Poduszeczki z farszem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Poduszeczki z farszem grzybowym"

Składniki

  • 1 op. suchych drożdży
  • 70 ml letniej wody
  • 4 szkl. mąki pszen
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml (1 szkl.) mleka o temperaturze pokojowej
  • 25 dag niesolonego masła
  • masło do posmarowania miski. Na 80 dag leśnych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 2–3 łyżki oleju
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • suszony tymianek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: drożdże rozpuść w letniej wodzie, odstaw na 5 minut. Do miseczki wsyp mąkę, cukier i sól. Wlej mleko i drożdże, wymieszaj łyżką, później zagnieć rękoma.

  2. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miseczki, przełóż je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiaj jeszcze 5 minut. Uformuj kulę, włóż ją do miski posmarowanej masłem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem schładzaj 30 minut.

  3. Na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt 23 x 38 cm. Zostaw na 5 minut. Z masła uformuj prostokąt 12 x 8 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto). Ułóż na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę. Dociśnij i zlep brzegi. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj.

  4. Ponownie je złóż jak kopertę. Ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie i chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzy razy.

  5. Grzyby na farsz pokrój na kawałki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby. Duś 30 minut. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Ciasto rozwałkuj. Potnij na prostokąty. Na każdym połóż grzybowy farsz. Złóż na pół. Zlep.

  6. Poduszeczki połóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 minut.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń