Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Poduszeczki z farszem grzybowym"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35816
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 125
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 227
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 243
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35816
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 125
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 227
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 243
Składniki
Ciasto: drożdże rozpuść w letniej wodzie, odstaw na 5 minut. Do miseczki wsyp mąkę, cukier i sól. Wlej mleko i drożdże, wymieszaj łyżką, później zagnieć rękoma.
Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miseczki, przełóż je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiaj jeszcze 5 minut. Uformuj kulę, włóż ją do miski posmarowanej masłem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem schładzaj 30 minut.
Na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt 23 x 38 cm. Zostaw na 5 minut. Z masła uformuj prostokąt 12 x 8 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto). Ułóż na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę. Dociśnij i zlep brzegi. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj.
Ponownie je złóż jak kopertę. Ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie i chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzy razy.
Grzyby na farsz pokrój na kawałki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby. Duś 30 minut. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Ciasto rozwałkuj. Potnij na prostokąty. Na każdym połóż grzybowy farsz. Złóż na pół. Zlep.
Poduszeczki połóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 minut.Źródło: Tina