Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Poduszeczki z kremem gruszkowym"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 180
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 419
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 180
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 419
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Składniki
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Do garnka wlej wodę, dodaj 5 dag cukru, cukier wanilinowy, goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, włóż gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Wyjmij z syropu, wystudź. Każdą lekko natnij z wierzchu ostrym nożem.
Ciasto francuskie podziel na 6-8 części. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Do miski włóż mascarpone, dodaj pozostały cukier, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Poduszeczki z ciasta posmaruj kremem czekoladowym. Na wierzchu połóż połówki gruszek, oprósz kakao.
Rada: Na zimę warto przygotować gruszki w syropie waniliowym. Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne i skrop je sokiem z cytryny.
W garnku zagotuj 1 l wody, dodaj 25 dag cukru, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj ziarenka z laski wanilii oraz gruszki, gotuj ok. 10 min (aż staną się szkliste). Owoce przełóż do słoików, zalej gorącym syropem. Zapasteryzuj.
40 minut. Sztuka: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie