Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Podwójnie zapiekane suflety z dyniowego purée"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1059
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 118
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1059
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 118
Składniki
Ugotuj na parze dynię i rozgnieć ją na purée. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Łyżeczką masła natłuść foremki.
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj musztardę i mąkę. Zasmażaj, mieszając, przez 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, tak aby masa nie przestawała się gotować. Dodaj dynię i 1/2 szklanki sera. Gotuj, mieszając, przez minutę. Odstaw na 10 minut.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do serowo-dyniowej masy i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj je stopniowo do masy. Ostrożnie wymieszaj.
Przełóż masę do foremek. Wstaw foremki do dużego naczynia żaroodpornego. Zalej wrzątkiem, tak aby sięgał do połowy wysokości foremek. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, aż suflety wyrosną. Odstaw na 10 minut.
Użyj noża, aby odsunąć brzegi sufletów od foremek. Odwróć foremki i przełóż suflety do większych miseczek do zapiekania. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. C. Wylej śmietanę na suflety i posyp resztą sera. Piecz 10 minut. Podawaj z sałatą.
Dynia ma słodkawy smak, więc takie suflety można też zrobić na słodko – zamiast sera i musztardy dodać łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Wystarczy też zapiec je tylko raz i jeszcze gorące posypać startą czekoladą.Źródło: Olivia