Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Półfrancuskie poduszeczki z jabłkami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Do przesianej mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz twaróg. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodaj cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy, wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości 1-2 mm. Wytnij z niego prostokąty. Na połowie prostokątów rozłóż nadzienie jabłkowe, przykryj pozostałym ciastem, dokładnie zlepiając brzegi. Piecz około 20 min ut w temp. 180°C. Gdy ciasteczka wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Z jabłek można przygotować pyszne kokosowe placuszki. 2 duże jabłka obierz, pokrój w plastry i usuń gniazda nasienne. Do miski wbij 2 jajka, dodaj 2 czubate łyżki mąki pszennej, 4-6 łyżek mleka, 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz 4 łyżeczki wiórków kokosowych.
Zmiksuj, aż powstanie gęste ciasto. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i układaj na patelni z gorącym olejem. Smaż po 2 min z każdej strony, aż się zrumienią.
90 minut. Sztuka: 220 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie