Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruche ciasto z marchewką i cukinią"
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 47
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 22
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 35
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 47
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 22
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 35
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaję zimne masło, szybko siekam z mąką. Następnie wbijam żółtka i dolewam śmietanę. Zagniatam półkruche ciasto, formuję z niego kulę, owijam folią i odkładam na godzinę do lodówki.
Cukinię szoruję. Marchewki obieram i płuczę. Warzywa kroję nożem szczelinowym (obieraczką do warzyw) w cienkie podłużne plastry. Natkę płuczę, suszę, obrywam listki. Kilka odkładam, resztę siekam. Do miski wbijam cztery jajka, rozkłócam z mlekiem, mieszam ze startym serem i posiekaną natką. Masę doprawiam solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto wałkuję na okrągły placek. Wylepiam formę do tarty, formując wyższy brzeg. Układam plastry warzyw i zalewam je masą. Piekę 45-50 minut w temp. 180 stopni. Dekoruję ciasto odłożoną natką.Źródło: 100 rad