Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Półmisek pełen... szkieletów"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1312
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 64
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1312
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 64
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 2,50 zł, 456 kcal, dla 8 osób
Wymieszaj razem mąkę, imbir, przyprawy korzenne i proszek do pieczenia. Zmiksuj masło i cukier, aż uzyskasz jednolity krem. Dodaj syrop klonowy, żółtko i wszystko dokładnie wymieszaj. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj mąkę z przyprawami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Owiń je w folię i włóż na 20 minut do lodówki.
Wyjmij, podziel na mniejsze części. Rozwałkuj każdą na placki o grubości ok. 5 mm. Ostrym nożykiem wycinaj kształty ludzika.
Ułóż na tacy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz 10-12 minut, aż nabiorą złotawobrązowego koloru. Przygotuj lukier. Zmiksuj białko na sztywną pianę, zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier, aż uzyskasz pożądaną gęstość. Namaluj wzorki.Źródło: Olivia