Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa babka wielkanocna"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 326
Polecam.
Odsłon: 781
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36358
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 445
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 326
Polecam.
Odsłon: 781
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36358
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 445
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie, wlać lekko podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru roztartą z drożdżami, przysypać mąką, przykryć ściereczką, trzymać w cieple do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać jajka, 10 dag cukru, roztopione i wystudzone masło, kilka kropli aromatu i skórkę. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia bab i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Białko ubić na sztywno, dodawać stopniowo resztę cukru, ucierać z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Rozprowadzić na wystudzonej babce.
Do babki możesz dodać jogurt albo maślankę, zmniejszając odpowiednio ilość mleka. Będzie bardziej wilgotna.
ok. 90 minutŹródło: Twoje Imperium