Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowe ciasto z herbatą.

Pomarańczowe ciasto z herbatą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1874

Dodano:

Odsłon: 1338

Na wielkanocny stół polecam Wam pyszne ciasto, bardzo pomarańczowe i herbaciane. Mocno wilgotne i takie idealne w smaku. Z bardzo chrupiącą skórką. Użyjcie ulubionej herbaty o pomarańczowym smaku. To ciasto jest idealne na świąteczny stół, podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Zapewniam, że uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja smacznych wypieków Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 saszetka herbaty o pomarańczowym smaku
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • Dodatkowo:
  • 1 pomarańcza
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetkę herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetkę dokładnie ją odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i sok, dokładnie ucieramy.

  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

  3. Pomarańcza: Pomarańczę myjemy, osuszamy i obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście.

  4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka.

  5. Podanie: Upieczone ciasto dokładnie studzimy, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń